“Щоб не переріс у кримінальне провадження”: юрист пояснив, як діяти у разі отримання штрафу за ухилення від мобілізації

За ухилення від мобілізації військовозобов'язаних чоловіків можуть карати штрафами. Але у деяких випадках рішення про штраф можна оскаржити.
Про це на своєму YouTube-каналі розповів адвокат Ростислав Кравець.
Підстави для покарання військовозобов'язаних українців викладені у ст. 210 п.1 КУпАП "Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію".
Як розповів адвокат, до нього звернувся військовозобов'язаний, який здивувався, коли побачив у себе в "Дії" відкрите виконавче провадження зі стягненням штрафу за порушення цієї статті. За словами чоловіка, повісток він не отримував, хоча й мешкає за своєю адресою реєстрації.
Ростислав Кравець нагадав, що врученою належним чином вважається тільки повістка з вашими особистими даними і за наявності вашого підпису, що підтверджує її отримання. Ще один можливий законний варіант – вручення повістки через адміністрацію вашого підприємства, коли керівнику вручають відповідні повістки для його співробітників.
Юрист сказав наступне:

Якщо вам повістка ніде не вручалась, ви ніде не розписувались, то, відповідно, у вас є всі підстави для оскарження таких штрафів.

Перший штраф становить від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів, що дорівнює 1700 – 3400 грн. Другий штраф передбачений у разі вчинення протягом року того ж правопорушення, він становить від 3400 до 5200 грн.
Кравець зазначив, що на оскарження штрафу у громадян є 10 днів, і додав:

Я б радив його оскаржити в разі, якщо ви його отримали, для того, щоб надалі цей штраф не переріс вже у кримінальне провадження.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment